top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Kendine En Uygun Meditasyon Stilini Bul!

Tarihi oldukça eski dönemlere dayanan meditasyon fiziksel ve ruhsal rahatlama sağlayabilmek için bireyin kendi içine yönelmesi olarak tanımlanmaktadır. Bir tür şifa yöntemi olan meditasyon, uzak Asya’da ortaya çıktıktan sonra dünyanın önemli bir kısmına yayılmayı başarmıştır. Günümüzde de oldukça popüler olan meditasyon, özellikle modern kentlerin yarattığı kalabalık ve stresten kaçmak isteyenlerin sığınabilecekleri bir çıkış noktası olarak görülmektedir. Her ne kadar meditasyon denildiği zaman tek bir şey akla gelse de esasında meditasyonun farklı stilleri bulunmaktadır. Her bireyin, her stilden aynı derecede verim alabilmesi mümkün değildir. Bu yüzden de doğru meditasyon stili seçmek, bu uygulamadan beklenen sonucu elde edebilmek adına önem arz etmektedir. Kendine uygun meditasyon stilini bulan bireyler, gerçek anlamda fiziksel ve ruhsal arınmaya ulaşabilmektedir.


Kendini Tanıma

Doğru meditasyon stili seçebilmenin ilk kuralı, bireyin kendini tam olarak tanıması ve ne istediğini bilmesidir. Her meditasyon stilinin farklı uygulanış biçimi ve buna bağlı olarak farklı sonuçları bulunmaktadır. Bu yüzden de öncelikli olarak bireyin neye gereksinim duyduğunu ve hangi amaçla meditasyon yapacağını bilmesi gereklidir. Bununla birlikte meditasyonun yapılacağı ortamın da doğru belirlenmesi önem arz etmektedir. Kimi meditasyon türleri doğada yapılırken, kimileri de evde ya da sessiz iç ortamlarda yapılmaktadır. Bireyin kendi müsait olma durumu ile doğuştan gelen eğilimleri dikkate alınarak ortam da iyi şekilde seçilmelidir. Son olarak da meditasyonun tek başına mı yoksa bir rehber eşliğinde mi yapılacağı tespit edilmelidir. Özellikle meditasyona yeni başlayanlar için bir rehber eşliğinde yapmak, daha etkili sonuç alabilmek açısından tavsiye edilmektedir. Ancak bireyin zaman içerisinde kendi kendini eğitebilmesi ya da rehberden aldığı destekler sayesinde belirli bir süre sonra kendi meditasyonunu yapabilmesi de mümkündür.


Senin İçin Meditasyon Türleri

Bahsedilen aşamalar tamamlandıktan ve birey tam olarak kendini tanıyarak gereksinimlerini belirledikten sonra, meditasyon türleri arasından seçim yapılmalıdır. Günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde başvurulan çok sayıda meditasyon stili bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:


  • Yürüyüş Meditasyonu: KinHin olarak da adlandırılan yürüyüş meditasyonu, uzun süre boyunca aynı pozisyonda oturmayı sevmeyenlerin tercih ettikleri bir meditasyon türüdür. Yürüyüş meditasyonunda amaç yalnızca yürümektir. Birey başka hiçbir şeye odaklanmadan, yalnızca adımlarına ve zihnine yoğunlaşmalıdır. Yürüyüş meditasyonundan istenilen verimi alabilmek için yürüyüşün doğada yapılması daha ektili olacaktır.

  • Dinamik Meditasyon: Yürüyüş meditasyonunda olduğu gibi, sabit durmak yerine harekete geçmeyi tercih edenlerin yapabilecekleri meditasyon türlerinden biri de dinamik meditasyondur. Daha çok dans biçiminde yapılan bu meditasyonda bedenin özgürce hareket etmesi sağlanmaktadır. Dans meditasyonu esnasında kimi zaman herhangi bir müzik kullanılmamakta ve beden kendi doğal akışında harekete bırakılmaktadır. Ayrıca müzik eşliğinde ve müziğin ritmine ayak uydurarak yapılan türleri de bulunmaktadır.

  • Trataka Meditasyonu: Basit ve her ortamda yapılabilecek bir meditasyon stili olan trataka, gözlerin sabit bir noktaya dikilmesini ve belirli bir süre boyunca o bölgeye bakılmasını ifade etmektedir. Bakılacak şeyin bir nesne olması bu meditasyonun etkisinin artmasını sağlayacaktır. Trataka meditasyonu genellikle birkaç dakika boyunca devam eden, kısa süreli bir meditasyondur. Ayrıca göz sağlığı açısından da olumlu sonuçlar sağlamaktadır.

  • Nefes Meditasyonları: Meditasyon türleri arasında en çok tercih edilen stillerden biri olan nefes meditasyonları, sessiz bir ortamda sabit kalarak nefes alıp verme egzersizlerine dayanmaktadır. Dik bir pozisyonda derin derin alınıp verilen nefesler zihnin gevşemesine ve rahatlamasına olanak sağlamaktadır. Özellikle nefes verme işleminin uzatılması ile bu etki daha fazla kendini göstermektedir.

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page