top of page
Ara

Meditasyon Mental Sağlığa Nasıl Yardımcı Olur?

  • Yazarın fotoğrafı: Nilüferin Uyanışı
    Nilüferin Uyanışı
  • 7 Ağu 2021
  • 2 dakikada okunur

İnsanların içerisinde yaşadıkları koşullar, zihinsel sağlıkları üzerinde pek çok olumsuz etki yaratmaktadır. Mental sağlıkta yaşanan olumsuzluklar, bireylerde farklı sağlık sorunlarının tetiklenmesine de neden olmaktadır. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için fiziksel sağlık kadar mental sağlık da önem arz etmektedir. Günümüzde bireyler, mental sağlıklarını koruyabilmek adına pek çok yönteme ve tedaviye başvurmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan meditasyon zihinsel sağlık üzerinde güçlü iyileştirici etkilere sahiptir. Uzakdoğu geleneksel tıbbının en başarılı uygulamalarından biri olan meditasyonun zihinsel sağlık üzerindeki olumlu etkisi, pek çok akademik çalışma ile de desteklenmiştir.


Daha Fazla Odaklanma



Zihinsel sağlık sorunu yaşayan bireylerin en büyük sorunlarından biri odaklanamamaktır. Öyle ki bireyler çok sıradan bir iş yaparken ya da basit bir metin okurken bile odaklanma sorunu yaşayabilmektedir. Bu odaklanma sorununun aşılamaması, bireylerin hayatlarında zincirleme olumsuzlukların yaşanmasını da beraberinde getirmektedir. Eğitim ve iş hayatındaki başarısızlıklar bunların başında gelmektedir. Meditasyon daha güçlü odaklanma olanağı sağlamaktadır. Özellikle düzenli olarak meditasyona devam edilmesi, odaklanma başarısının artmasına ve buna bağlı olarak zihinsel sağlığın güçlenmesine yardımcı olmaktadır.


Stres Düzeyini Düşürme



Stres, günümüz toplumlarının karşı karşıya kalmış oldukları en büyük sorunlardan biridir. Bireylerin sosyal yaşantıları, gelecek kaygıları, ulaşılması zor hayalleri ve daha pek çok neden strese neden olmaktadır. Stresin kronik hale gelmesi ve bireyin sürekli stres yaşaması, zihinsel sağlığın bozulmasını da beraberinde getiren bir durumdur. Depresyon ve kontrol edilmesi zor sinir atakları bunların başında gelmektedir. Gündelik yaşamda stres düzeyini düşürebilmek adına meditasyon önemli bir yere sahiptir. Özellikle stres oluşturan ortamlarda yapılacak nefes meditasyonu ya da farkındalık meditasyonu, stresin henüz başlamadan ortadan kaldırmaktadır. Meditasyonun bireylerin yaşamında kalıcı hale getirilmesi, stres yaratan durumlar karşısında daha az etkilenme avantajı sağlamaktadır.


Zihinsel Mutluluk



Gündelik yaşamda çok zor ya da ulaşılamaz gibi görünen zihinsel mutluluk, zihin sağlığının yanı sıra fiziki sağlığın da dengede tutulmasını sağlamaktadır. Zihinsel yönden mutlu olmayan bireylerde pek çok fiziksek hastalık da birlikte görülmektedir. Esasında insan zihninin mutlu edilebilmesi son derece basittir. Ancak bunun için bireyin kendi zihnine ve içerisinde yaşamış olduğu duruma daha fazla odaklanması gereklidir. Zihinsel mutluluğun önündeki en büyük engellerden biri, bireylerin aşırı derecede geleceğe ya da geçmişe takılı kalmış olmalarıdır. Meditasyon bireylere içerisinde yaşamış oldukları anı yaşamayı ve anlamayı sağlamaktadır. Bu durum da bireylerin küçük şeylerden bile mutlu olmalarına ve mental sağlıklarını koruyabilmelerine imkân tanımaktadır.


Daha Rahat ve Kaliteli Uyku



Uyku kalitesi ile bireylerin mental sağlıkları arasında doğrudan bir bağlantı mevcuttur. Uyku kalitesini sağlayamayan ya da arttıramayan bireyler, saat olarak daha fazla uyusa da sürekli yorgunluk hissetmektedir. Rahat ve kaliteli uyku uyuyabilmek için, her şeyden önce zihnin berrak ve arınmış olması gereklidir. Uykudan önce sürekli stres oluşturacak şeyler düşünen ve zihinlerini olumsuzluklarla meşgul eden bireyler, uykudan istenilen verimi alamamaktadır. Uyku öncesi meditasyon zihinsel arınma sağlayarak uyumayı kolaylaştırmakta ve aynı zamanda da uyku kalitesini arttırmaktadır.


Geç Zihinsel Yaşlanma



Meditasyonun zihin üzerindeki en belirgin etkilerinden biri de zihinsel yaşlanmayı geciktirmesidir. Bireylerin yaşamış oldukları sorunlar ya da stres, zihinlerinin bedenlerinden daha fazla yaşlanmasına neden olabilmektedir. Düzenli meditasyon yapan bireylerde, strese neden olan etkenler ortadan kaldırıldığı için zihinsel yaşlanma da engellenmektedir. Bu sayede bireylerin bedenleri yaşlanırken, zihinleri daha dinç ve sağlıklı bir şekilde kalmaktadır.

Comments


bottom of page